Analizele au fost efectuate de o echipă internaţională de cercetători, pe aproximativ 6400 de fragmente de vase ceramice, provenind atât din Europa, cât şi din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Pe suprafaţa acestora au fost descoperite urme de ceară de albine, datate în perioada anilor 2000 – 7000 î.Hr. Bazele cercetărilor au fost puse încă de acum 20 de ani, fiind coordonate de specialişti ai Universităţii din Bristol, în frunte cu chimistul Richard Evershed.
Descoperirile făcute de specialişti reprezintă singurele mărturii palpabile ale procesului de producţie al mierii în neolitic, deşi există reprezentări artistice ale celor care practicau albinăritul, datate în aceeaşi perioadă.
Rezultatele analizelor au arătat că ceara de albine a fost produsă în epoca neolitică, procesul de producţie al acesteia fiind similar atât pe continentul european, cât şi în zona de nord a Africii şi în Orientul Mijlociu. Au fost descoperite urme de ceară de albine pe vase provenind din Danemarca şi Marea Britanie, dar şi recipiente produse în Algeria sau Maroc, care conţineau astfel de reminiscenţe.
Cel mai vechi vas, pe suprafaţa căruia au fost descoperite urme de ceară de albine, provine de la Çatalhöyük, un sit aflat pe teritoriul actual al Turciei şi datat acum 9000 de ani.
Există, însă, zone cercetate, unde nu s-au găsit vase cu urme de ceară, cum este, de exemplu, nordul Europei. Cele 1200 de fragmente ceramice analizate, provenind din Irlanda, Scoţia şi nordul Scandinaviei, nu au conţinut deloc material produs de albine. Răspunsul la această problemă este, evident, legat de clima aspră, caracteristică acestor zone.
Motivul principal al exploatării albinelor în acea perioadă, cred cercetătorii, este acela al obţinerii mierii, deşi ceara putea fi şi ea folosită în diferite scopuri (medicinal, ritualic, cosmetic etc.). Mai mult decât atât, asocierea celor mai vechi urme ale folosirii substanţelor produse de albine cu primele etape ale dezvoltării agriculturii, poate constitui o nouă dovadă a faptului că aceste insecte au început să fie domesticite în perioada neoliticului.
Sursa: Discovery